Biciklističke staze grada Vrbovskog - Tz Vrbovsko | web portal Turističke zajednice

pretražite
Tz Vrbovsko prospekt
K O N T A K T
Go to content

Main menu:

Biciklističke staze grada Vrbovskog

Postovani biciklisti, rekreativci, izletnici, ljubitelji prirode! Pred Vama je pet biciklističkih staza različitih nivoa težine. Zaista se nadamo da će Vam se svidjeti te da ćete se njima odvesti u svijet prirodne, kulturne i povjesne baštine našega grada. Uživajte u prekrasnim krajolicima i ne zaboravite se odmoriti u nekom od naših ugostiteljskih objekata kušajući specifične specijalitete. Pozivamo Vas da nam se 30. srpnja pridružite na tradicionalnoj biciklijadi koju za djecu, rekreativce i maratonce priređujemo već jedanaestu godinu za redom. Izmjeru i trasiranje staza, izradu visinskih profila kao i gps tragova izradili su biciklisti; Andrija Novaković i Miroslav Petrušić iz Vrbovskog. Slijedi detaljno obilježavanje na terenu, izrada karti i štampanje brosura.

Dobra

Staza uz prelijepu rijeku Dobru namjenjena je biciklistima početnicima, onima slabije fizičke kondicije, ali i cjelim obiteljima koje se odluče provesti dan u prekrasnoj prirodi rekreirajući se na biciklima. Krećemo iz centra Vrbovskog (ured TZ) prema naselju Dobra,nakon kratkog spusta (0,5 km) odmah skrećemo desno na sporednu cestu. Na 3,4 km idemo ravno uz pilanu „Jelenski jarak“, na 5,4 km idemo ravno u smjeru Moravica. Isto tako i na 6,4 km idemo ravno, nakon čega ponovo dolazimo do asfaltirane ceste. Na 8,0 km dolazimo do mosta s lijeve strane preko kojeg idemo do Čogljevog jezera u mjestu Tići. Ukoliko želimo produžiti ravno, nakon 3,0 km dolazimo do centra Moravica. U Vrbovsko se vraćamo istim putem.

Dužina 18,8 km
Ukupni uspon 90 m

Težina lagana (zelena)
Preporuka za posjetu Čogrljevo jezero


Gomirje

Iz centra Vrbovskog ( ured TZ) idemo u smjeru Ogulina i izlaskom na glavnu  „Spojnu cestu“ (0,5 km) skrećemo desno u smjeru Gomirja. Na semaforu (1,0 km) nastavljamo ravno i kao nakon 1,4 km u smjeru Gomirja. Nakon spusta prolazimo most na Dobri i dolazimo do sela Luke (5,7 km). Na 6,0 km prelazimo željezničku prugu i dolazimo do pravoslavnog manastira kojeg svakako preporučamo posjetiti. Naposredno nakon manastira, a prije mosta (6,2 km) skrećemo desno i nastavljamo šumskom cestom. Na 6,6 km nastavljamo ravno u smjeru Brezove poljane, a nakon 10,6 km dolazimo do raskršća na kojem moramo skrenuti desno. Na 11,1 km nastavljamo ravno, a na 12,5 km skrećemo lijevo i ubrzo prelazimo mostom preko auto puta. Spuštamo se do ušća potoka Kamačnik u rijeku Dobru (15,1 km). U ugostiteljskom objektu smještenom na ulazu u zaštićeni krajobraz Kamačnik preporučamo odmor i uživanje u prekrasnom okolišu. Preko pruge (15,5 km) nastavljamo laganim usponom prema centru Vrbovskog.

Dužina 16,8 km
Ukupni uspon 273 m
Težina srednja (plava)
Preporuka za posjetu Manastir Gomirje, Kanjon Kamačnik


Orlove stijene

Iz centra Vrbovskog (ured TZ)  krećemo prema "Spojnoj cesti" i dolaskom na raskršće (0,5 km) skrećemo lijevo i uspinjemo se do stare ceste Rijeka – Zagreb (2,2 km). Skrećemo desno u smjeru Zagreba i lagano se spuštamo kroz Stubicu i Nadvučnik (6,0 km) do skretanja za Lukovdol (7,1 km). Idemo lijevo do centra Lukovdola (8,4 km) gdje skrećemo lijevo u smjeru Blaževaca. Na 12,8 km prolazimo kroz Zaumol i dolazimo u Plemenitaš (14,1 km) gdje preporučamo posjetiti likovnu radionicu u staroj školi. Na izlazu iz sela (14,6 km) skrećemo lijevo na makadamski put kojim počinje strm i dugi uspon. Na 20,0 km dolazimo do malog prijevoja odakle se desno skreće do vidikovca Orlove stijene udaljenog 1, 2 km sa kojeg se pruža prekrasan pogled na kupsku dolinu. Povratkom na raskršće nastavljamo lijevo u smjeru Litorića. Na 21,2 km nastavljamo ravno isto kao i na 22,6 km i dolazimo do lovačke kuće Litorić (24,0 km). Asfaltiranom cestom nastavljamo ravno (24,9 km) spuštajući se prema Presiki. Na serpentini (25,5 km) nastavljamo desno , a na 28,5, 30,0 i 30,4 km idemo ravno de izlazimo na staru cestu Rijeka-Zagreb u mjestu Presika u kojoj valja posjetiti umjetničku galeriju smještenu na glavnoj cesti. Prolazimo kroz Hajdine (32,7 km) i dolazimo do skretanja za Vrbovsko 35,4 km gdje skrećemo desno i spuštamo se do slijedećeg raskršća (37,0 km) na kojem skrećemo desno i ponovno dolazimo u centar Vrbovskog.

Dužina 37,0 km
Ukupni uspon 730 m
Težina teška (crna)
Preporuka za posjetu rodna kuća I.G. Kovačića, vidikovac Orlove stijene


Severin na Kupi, Lukovdol

Iz centra Vrbovskog (ured TZ)  krećemo prema "Spojnoj cesti" i dolaskom na raskršće (0,5 km) produžujemo ravno županijskom cestom prema Ogulinu. Prolazimo šumom Cetin, na 3,8 km nastavljamo ravno, a na 5,4 km skrećemo lijevo u smjeru Kamenskog. Na 6,9 km idemo ravno, a na 7,6 km skrećemo lijevo u smjeru Gložca. Na 8,6 km idemo ravno i dolazimo do auto puta preko kojeg prelazimo (9,8 km) te na 10,3 km nastavljamo ravno, odnosno lijevim odvojkom ceste. Na 12,3 km ponovo prelazimo preko auto puta i odmah nakon 0,2 km skrećemo lijevo prelazimo preko trase plinovoda (12,8 km) te još jedanput preko auto puta skrečući lijevo (14,1 km), odmah nakon 0,1 km desno. Na 15, 1 km idemo desno asfaltiranom cestom i dolazimo u Veliki Jadrč (15,5 km). Skrećemo lijevo i prolazimo kroz selo. Na 16,3 km nastavljamo ravno i u Močilama (19,3 km) izlazimo na staru cestu Rijeka-Zagreb. Idemo lijevu u smjeru Rijeke. Nakon 0,8 km skrećemo sa glavne ceste desno u smjeru Lokovdolske drage u kojoj preporučamo posjetiti muzej. Prolazimo Lukovdolskom dragom i dolazimo do Lukovdola (23,5 km). Na 24,1 km skrećemo lijevo i ulazimo u centar Lukovdola gdje valja posjetiti rodnu kuću velikog hrvatskog pjesnika Ivana Gorana Kovačića. Nastavljamo lijevo prema cesti Rijeka-Zagreb i izlaskom na cestu (25,6 km) skrćemo desno u smjeru Rijeka. Prolazimo Nadvučnik (26,0 km), Stubicu (29,1 km) i na 30,5 km dolazimo do raskršća za Vrbovsko. Skrećemo lijevo i spusštamo se do slijedećeg skretanja za centar Vrbovskog (32,1 km).

Dužina 31,2 km
Ukupni uspon 550 m
Težina srednje teška (crvena)
Preporuka za posjetu Muzej Lukovdolska draga, godna kuća I.G. Kovačića


Bijela kosa

Iz centra Vrbovskog krećemo u smjeru naselja Dobra nakon 0,5 km idemo desno i prolazimo preko mosta na Dobri gdje počinje uspon prema naselju Jablan. Na 7,0 km skrećemo lijevo u smjeru Gluhih Draga. Na 9,2 km idemo desno pa 9,6 km opet desno i dolazimo do makadamaske ceste koju ubrzo (11,8 km) opet zamjenjuje asfalt kojim stižemo do šumske kućice Gluhe Drage. Odmah nakon kućice skrećemo desno opet na makadam. Na 13,3 km idemo lijevo, na 14,5 km desno, pa na 15,7 km opet lijevo. Na 17,0 km dolazimo do najviše točke (930 m) i tu opet idemo lijevo. Na 17,9 km idemo lijevo u pravcu Gomirja. Ravno idemo na 20,7 km, pa na 21,6 km i 22,3 km. Dolazimo do raskrižja na 24,4 km gdje ne idemo asfaltom nego makadamskom cestom lijevo. Desno opet idemo na 26,0 km, pa na 30,0 km lijevo, a na 31,7 km opet lijevo i dolazimo do asfaltirane ceste kojom se spuštamo do ulaza u kanjon Kamačnik. Do mjesta polaska imamo još oko 2,3 km ubrzo prema centru.

Dužina 34,0 km
Ukupni uspon 850 m
Težina teška (crna)
Preporuka za posjetu Kanjon Kamačnik


FOTOGALERIJA BICIKLISTI VRBOVSKO
 
Za iznamljivače
Back to content | Back to main menu